Fra og med skoleåret 2025/2026 kan du ta utdanning innen restaurant- og matfag gjennom det vi kaller alternative opplæringsmodeller.
Du kan ta utdanning som
- kokk
- ernæringskokk
- servitør
- kjøttskjærer
- fagarbeider, industriell matproduksjon
Hva er alternativ opplæringsmodell?
Alternativ opplæringsmodell betyr at du kan gå ut som lærling i 3 år, etter å ha gjennomført Vg1 restaurant- og matfag.
Dette er et alternativ til det vanlige skoleløpet for elever på yrkesfag, som er 2 år i skole og 2 år som lærling.
På grunn av for lave søkertall over tid, er Vg2 kokk- og servitørfag nå nedlagt ved skolen vår. Men det er stort behov for arbeidskraft i mat- og restaurantbransjen i regionen, og det er derfor utviklet en alternativ utdanningsvei inn i svært viktige og spennende yrker!
Tett samarbeid med opplæringskontor
Vi jobber tett med flere opplæringskontor, og særlig Opplæringskontoret Brimi-kjøken vil få en viktig rolle i utdanningen av deg som lærling.
Hvordan er utdanningen lagt opp?
Du går Vg1 i skole og har deretter et læreløp over 3 år med undervisningsstøtte fra skolen. Vi har avtaler med lærebedrifter om intervju og tilbud om læreplass.
Modellen baserer seg på lærekontrakt med full opplæring i bedrift etter Vg1 (FOB1) med digital supplerende programfagundervisning fra skolen i læretiden.
Dette er den foreløpige modellen for alternativt opplæringsløp i mat- og restaurantfag, vedtatt av fylkestinget i 2024:
År 1
- Ordinært Vg1 i skole
- YFF (yrkesfaglig fordypning) i lærebedrifter med avtale
År 2
- 2 dager i uken er du elev i skole i to fellesfag på Vg2 på nærskolen.
- 0,5 dager i uken får du digital undervisning på skolen eller via nettskole i programfag/overordnet del.
- 2,5 dager i uken er du ute som lærling i bedrift.
År 3
- 4,5 dager i uken er du ute som lærling i bedrift.
- 0,5 dager i uken får du digital undervisning skolen eller via nettskole, eller har studiedag i programfag.
År 4
- 5 dager i uken er du ute som lærling i bedrift.
Mer informasjon
Ta kontakt med en rådgiver på skolen eller se kontaktinformasjon nederst på siden.